"En mysig stund tillsammans"

Till den sköna bassängen på Vasabadet är du och ditt barn välkomna på babysim och minisim. Här börjar barnets resa mot den viktiga vattenvanan, som är grunden i att lära sig simma. 

– Miljön hos oss är varm och trygg, inte bara för att vi alltid har 33–36 grader i vattnet, utan för att vi har en så lugn och välkomnande stämning, säger Andreas Berggren, som är ansvarig för Vasabadet. 

Till skillnad från många andra simhallar har Vasabadet inte öppet för allmänheten utan bara för olika typer av gruppträningar.

– Det gör också att det blir mer personligt hos oss, säger Andreas. 

Babysim med lek och lärande

På babysim kan du och ditt barn börja när barnet är ungefär tre månader gammalt, och ni är redo för en aktivitet tillsammans. 

– På vårt babysim får du en mysig stund tillsammans med ditt barn. Det blir en del sång och lek, samtidigt som ni båda utvecklas och skapar en trygghet kring att vara i vatten, säger Andreas. 

– Det är också trevligt att träffa andra vuxna med barn i samma ålder som bor i närheten. Man får chans att sitta och prata innan och efter lektionen, det brukar uppskattas, fortsätter han.

Minisim

När barnet är ungefär ett år kan man börja på minisim. Även här är du som vårdnadshavare med i bassängen. Under minisimmet bygger Vasabadets instruktörer vidare på vattenvanan och motoriken, och förbereder barnet för att lära sig simma.  

– Vattenvana handlar mycket om att bli trygg i vattnet och här är minisimmet värdefullt. Vi lär barnen vända sig från magläge till ryggläge, sparka sig tillbaka till kanten, hoppa i från kanten och allt sådant som gör barnet tryggare, säger Andreas.

Det finns fyra olika minisim-grupper uppdelade efter ålder. I alla grupper är leken central, samtidigt som barnet förbereds för simskola, som tar vid när man är ungefär fem, sex år gammal.

– Vi lär oss genom leken och lärandet sker på barnens villkor. På så sätt känner barnet ingen press eller tvång, kunskapen kommer genom att man tycker det är roligt, säger Andreas. 

Mer tid tillsammans med Öppet bad

För dig som vill komma och bada med ditt barn, kanske mellan era babysim- eller minisimlektioner, har Vasabadet startat Öppet bad. Öppet bad innebär att du har möjlighet att boka en tid då du kan komma och bada med ditt barn. Det finns särskilda tider varje vecka för den som har barn under två år, och andra tider för dig med barn över två år.  

– Vi märker att Öppet bad uppskattas mer och mer, Många vill ha lite egentid med sitt barn och vad passar väl bättre än att bada tillsammans. Och eftersom det är ett begränsat antal platser per gång blir det fortfarande lugnt och skönt i bassängen, säger Andreas.