"Här är stämningen varm och familjär"

I den lilla simhallen Vasabadet är vattnet alltid mellan 33 och 36 grader varmt och stämningen är lugn och behaglig. 

– Det är väldigt avslappnat och mysigt hos oss. Eftersom vi inte har öppet för allmänheten, utan bara för olika typer av gruppträningar blir det lite lugnare än i andra simhallar, säger Andreas Berggren som är ansvarig för Vasabadet.  

– Hit kommer främst de som bor i närområdet. Barnen lär känna oss som jobbar här, alla blir sedda och hörda och det är väldigt familjärt och personligt, fortsätter han. 

På Vasabadet finns simskolegrupper för över fem år, både barn och vuxna. Här spelar det ingen roll vilka förkunskaper du har, eller vilka mål du satt upp.  

– Oavsett om man är är rädd för vatten, har viss vattenvana, vill lära sig simma snabbare eller öva på något särskilt så finns det lektioner för just dig. För oss är det viktigt att erbjuda många olika alternativ, att anpassa oss efter individen och hitta rätt nivå för den, säger Andreas. 

– Och skulle du hamna i en för avancerad eller för enkel grupp så är det inga problem, då byter vi bara helt enkelt. Viktigast är att du hamnar på rätt nivå, då ger övningarna bäst resultat, säger Andreas.  

Lärande genom lek

För de barn som inte har någon vattenvana alls finns nybörjargrupper. Den som däremot har varit en del i vatten, kan börja på steg ett. Därefter följer steg två till steg fyra. 

– Framför allt i de första stegen lär vi oss genom leken. När man leker fram lärandet och utvecklar motoriken genom den, blir det på barnens villkor. Fokus hamnar inte på att prestera, utan på leken. Om man tycker något är kul är det lättare att lära - så enkelt är det, Andreas. 

Mindre grupper och privatlektioner

Vasabadets simskolegrupper har aldrig mer än åtta barn i varje grupp. Men det finns också alternativ för den som vill få mer tid med de erfarna simlärarna. Då har Vasabadet grupper med max fem deltagare i varje. Och det finns även privatlektioner för den som önskar.  

– Vi vet att en del har lättare att lära om man har färre personer omkring sig och för dem är de här lite mindre grupperna jättebra. Väljer du våra privatlektioner får du simlärarens fulla fokus, vilket ger en väldigt effektiv träning anpassad för just dig, säger Andreas. 

Vuxensimgrupper

På Vasabadet finns också allt från nybörjarkurser till träningsgrupper för vuxna. Medan en del kommer till Vasabadet för att utmana sig själva genom att exempelvis lära sig crawla vill en del lära sig simma från grunden. 

– Även om du är vuxen är det inte självklart att du kan simma, men det är verkligen aldrig för sent att bli trygg i vatten och här hjälper vi dig gärna, säger Andreas.